Skip to main content

Product Owner

.

Kripto Madencilik Nedir?

By Haziran 7, 2021Haziran 28th, 2024Kripto Madencilik

Kripto Madencilik Nedir?

Kripto Madencilik, en özet şekli ile bilgisayar donanımlarını alıp, 7/24 internete bağlayıp, tıpkı hosting veya sunucu kiralama firmaları gibi sürekli ulaşılabilir şekilde bir havuza veya merkez dağıtım ağına bağlı şekilde saatlik ödeme alma işlemidir. Kripto madencilikte, paralar da kripto paralar üzerinden ödenir. Bilgisayarın farklı kısımları farklı kripto paralar için kiralanabilir. Aşağıda örneklerini vereceğim.

Kaç Tür Kripto Madencilik Var?

  • CPU madenciliği (işlemci ile)
  • GPU madenciliği (ekran kartı ile)
  • HDD madenciliği (harddisk ile)
  • WİFİ madenciliği (bobcat tarzı dağıtıcı routerler ile)
  • RAM madenciliği (şuan aktif değil)
  • OEM madenciliği (dışarıdan bağlanan cihazlar ile)

Kripto Madencilik Mantığı Nedir?

Kripto para kazanmak isteyen kişiler aslında şu an büyük firmaların rakibi olmuş durumdadır. Düşünün şimdi,

  • ortalama bir işlemcinin server firmalarındaki aylık kirası 100 $ civarındadır. CPU madenciliğinde ise 1 ayda madenciye maksimum 30$ para kalır.
  • ortalama bir ekran kartı 1000$ civarlarındadır, bunu kiralayan madenci aylık kart başına 50-60 $ kazanır. Pahalı kartlarda aslında durum daha da vahimdir kendini 20-25 ay arasında öder.
  • ortalama bir uzak bağlantılı dedicated sunucu 100 $ civarındadır, wifi madenciliği madenciye aylık ortalama yine 50-60 $ para kalır. Bu madencilik nispeten yenidir, insanlara o cihazları satıp ağı kurdurmak için kârlıdır kısa bir süre.
  • ortalama bir sunucuda ek her 100 GB alan 20 $ civarınddadır, ama şuan hdd madencileri her 10 TB için 1 $ gibi komik bir paraya harddisk lerinin içindeki veriyi yayınlama kirası alır.

Asıl Global Amaç Nedir?

Kripto paraların bir balon gibi büyüyüp patlayacağını daha ilerki makalelerimde açıkladım. Global pazarda belli başlı büyük dijital şirketler bulunuyor. Bunlar elektronik alet üreticileri, donanım kiralayıcılar, yazılım satıcılar, erotik içerik yayıncıları ve benzeri bir çok kategoride firmadır.

Amaçları yavaş yavaş sıralayalım ve madencilerin asıl konumunu anlamaya çalışalım:

  1. BlockChain denilen bu veri saklama ağı sayesinde, basit birkaç algoritma ve bir havuz sistemi ile dünya çapındaki madencilere (elektronikten anlayan herkese) “gel bak şu işi yap sana aylık 50 $” gibi bir şey söylenmiş oluyor. Bu kişiler yatırım yapıp hosting firmalarının yaptığı yayınlama, işlemci gücü vb işlemleri üstlenerek para kazanıyorlar. Bu esnada da esas global anlamda büyük düşünen üst akıl denen o kesim istemedikleri bir firmayı batırmak için o firmanın yaptığı işe rakip bir kripto para birimi çıkararak o firmadan çok çok daha ucuza piyasaya bu hizmeti sunmuş karşılığındada madenciye kemik atmış oluyor. İşin sonunda o istenmeyen firma batıyor, madencilere verilen paralar azaltılıyor, o işlem ne ise HDD WİFİ CPU yada GPU işlemi satın alacak müşteriler ise bu ağın kurucularına mecbur kalarak fahiş fiyattan hizmet almak zorunda kalıyor. Madencilerde ister yapsın az kazansın, ister yapmasın. Nasılsa o üst zengin firmalar bir şirket açıp yine fahiş fiyattan o piyasadaki talebi üstlenip kâr edebiliyor.
  2. İllegal işlemlerin takip edilememesi için ADRESSİZ işlemler gerekir. Adressiz ne demek? VPN kullanmak sizi kurtaracak mı zannediyordunuz 🙂 2010’dan bu yana VPN tünelleri sadece paravan, nerde başlayıp bittikleri çoktan biliniyor. Sadece bir yaptırım gücü olmadığı için serbestler. Buda şu demek. Bir gün gelip tüm dijital izler takip edilip cezası kesilebilir bir altyapı olduğunda, bu işlem hayata geçecek ve blockchain tarzı bir ağa karışmadan yapılmış tüm işlemler kim nerde ne zaman yapmış bilinecek cezası olacak illegal ise. Veya hükümetlerin işine gelmiyorsa. BlockChain üzerinden yaparız diyeceksiniz, e madenciler enayi ? Yüksek paraya bu işleri üstlenen bir kesim madenci tüccarlar olacak. Yine eski kapitalist sistemin bir benzeri yani.

 

Kripto Madencilik Kârlı mı?

Kripto madenciliği, tüm para birimleri için ilk 1 yıl kârlı olmakta, sonrasında rekabet artıp esas amaç olan büyük rakipler devrilince komik rakamlara düşmektedir. Bu fırsatları yakalamak çok zordur çünkü kimse kimseye paylaşmaz. Madenci sayısı arttığı anda gelirler düşmektedir çünkü. Madenci madenciyi sevmez. Bir noktada bu dijital kiralama tüccarlığıdır.

Tüm madenciliklerin başı sonu yaklaşık aynıdır. Fırsatı yakalayanlar için 1 yıl sürer, iyi kâr bırakır ama tüm pis işlere alet olmuş kişilerdir bu ilk kişiler. Orta dönem kişiler için donanım amorti süreleri 18-24 ay arasıdır yani 2 yıl yapmazsa cihazların maliyeti bile çıkmaz. Bir çok kişi burada duyar hevesle girer zarar edip çıkar. Son zarar kısmında ise madenci falan kalmamıştır, kazılan o para birimi para etmez olmuştur, tüm madenciler o parayı satmış dolar gibi altın gibi daha güvenli paralara geçmiştir. Paranın ömrü dolduktan sonra bir sektör deneyimi olarak arşivlenir. Piyasada şu kadar X madencisi yeterli gibi bir rakam belirlenir.

Madenciliğin Sonu Nedir?

Arkadaşlar, madencilik şuan deneme aşamasındadır. Dünyadaki potansiyeli ölçmek isteyen bir güruh şirketler grubu var. Sürekli X Coin diye para çıkarıp, bunun şartını X donanım ile şu hizmeti vermektir diyorlar, karşılığında aslında 100 $ eden işe 50 $ verip belirsiz binlerce kişiye yaptırıyorlar. Sonra piyasadaki işçi ve müşteri potansiyelini ölçüp başka daha büyük bir blockchain ağı için veri topluyorlar. Madencilik ileride bildiğiniz hosting firmalarının kişilere indirgenmiş haline dönecek diyebilirim. Evinde 5 bilgisayarı olan karnı doyacak kadar para alacak, ömrü de o cihazların bakımı ile geçecek. Olay budur. Yine zenginler zenginliğine katacak, madencinin sırtında yükselecekler.

 

 

 


Hatırlatma: Kriptolar Helal mi?

Kripto paralar hakkında helallik haramlık noktasında son gelişmeleri sürekli güncellediğim makaleyi okumanızı öneririm. Bu makaleye göre davranmayınız. Sadece bilgilendirme amaçlıdır. Helal / Haram araştırmasını kendiniz yapınız.