Skip to main content

Product Owner

.

Yüz tanıma sistemi nedir? Nasıl atlatılır?

Yüz tanıma nedir?

Yüz tanıma yazılımları, bir fotoğrafı ele alarak kişinin yüzünde en az 68 nokta belirlemek ve bu 68 nokta arasındaki uzaklıkları, oranları kaydederek daha sonra tekrar eşleştirebilme üzerine programlanmıştır. Burada birkaç nüans ile yüz tanımayı ele alacağız. Ve baştan söyleyelim, tabi ki atlatılabiliyor.

Yakın zaman içinde mobese kameralardan gelen dataları yüz tanımada kullanmak isteyecek bir devlet ile karşılaşacağız. Peki gerçenten bu sistemler tamamen güvenilir mi? Devletlerin iş yükünü azaltmak için gireceği bu yollar, hak ihlaline neden olur mu? Bu yazıda bir çok soruya yanıt bulacaksınız.

Mobeseler Yüz Tanır mı?

Şuan bilinen açıklanmış bir teknoloji yok bu konuda, fakat yüz tanıma algoritması zaten özel bir geliştirme olduğu için, tüm verileri gizlice işleyen henüz duyurulmamış bir algoritmanın varlığı büyük oranda evet dedirtiyor. Şunu belirtelim ki, dataları halka açık olmayan bir yüz tanıma sistemi, ister içerden ister dışarıdan manüple edilebilir. Buda hak ihlaline sebep olur. Kurmaca bir tiyatro ile birisi hapse attırılabilir. Bunlar artık basit şeyler haline gelir. Mobese kameraları yaklaşık 2 megapixel civarı olduğunu sanıyorum, yani 1080 pixel. Buda trafikte, direklere asılmış kameraların, araç içindeki sürücüyü tespit etmesine yetmeyecektir. İleride kameraların değiştiğini gördüğümüzde birşeyler oluyor diyebiliriz.

Yüz tanıtma işlemi nasıl gerçekleşir?

Yüzü sisteme eklenecek kişiye ait en az 3 açıdan fotoğraf gereklidir. Bu kayıt video akışı gibi bir kayıttan veya iPhone ‘larda olduğu gibi işlem tamamlanana kadar açı değiştirmek yoluyla da sağlanabilir. Gözler, burun, ağız, kaşlar ve kemik gölgelerine ait bir çok noktaya sanal uzaklık ilişkilendirerek yüzünüze ait uzaklık haritası çıkarılır.

Mobeseler veya diğer özel işletmelerde bu tanımanın gerçekleşmesi için yüzünüze dik bakan bir kamera olması en sağlıklı olanıdır. Bu sebeple bulunduğunuz ortamda yada yolda tam karşınızda siyah bir karartı, objektif tarzı obje size bakıyorsa muhtemelen yüz tanıma içindir.

Yüz tanıma veri kaynakları nelerdir?

Trafik kameraları, mobese kameraları, videolar, güvenlik kameraları, tüm görüntü alan cihazlar. Tabiki cebinizdeki telefonlar 7/24 çevresini izliyor. Örneğin her 10 saniyede bir fotoğraf çekip, küçültüp, video yada gif gibi ana makinaya atıyor olabilirler.

Güvenlik Kamerası Çözümleri

Bu kameralar yüz tanıma yapmıyor şuan fakat, ilerde yaptığında biraz optik bilginiz varsa çok rahat bunu atlatabilirsiniz.

  • Kendinden optik kırılmalı cam filmleri
  • Optik filtreli cam filmleri
  • Kameranın lensine lazer tutan otomatik ters mühendislik ürünleri
  • Arabanın camına film yapıştırmak yasak ise ülkenizde, aracın içinden ikinci bir siyah yarı geçirgen tül perde de iş görecektir.
  • Elektrikle aktifleşen buzlu cam (istediğinizde anlık olarak basıp bulandırabiliyorsunuz camı)

Yüz tanıma nasıl manüple edilir?

Burada yüz tanıma sistemine yeni eklenen kişinin rızası yoksa, yan avrupada 2021/09 ile 2021/12 arasında yasal boşluktan faydalanarak devletin yapmaya çalıştığı gibi merkezi yerlere konulan kameralar ile vatandaşlar istemedikleri halde havuza ekleniyorsa… bu durumda

  • yüzü kapatmak en kesin çözümdür,
  • kayıt sırasında yüzü eğip bükmek,
  • makyaj ve gölgeler ile yüzü başka hale getirmek,
  • yüze çokça sakız vb obje yapıştırmak
  • tükenmez kalemle ağız ve gözlerin boyutunu değiştirmek,

Kabaca mantığı anladık sanırım, bu yollar türetilebilir çünkü 2D bir görsel işlenecektir. Fakat iPhone gibi Lidar teknolojisi ile yüzünüzü 3D tarama yapan bir tarama söz konusu ise tek şansınız yüzünüzü eğip bükmek veya macun tarzı malzemeler ile yüz şeklini değiştirmektir. (bknz: mission impossible filminde bu konulara 20 yıl öncesinden değiniyor)